Guide til altaner

Altanen virker for mange som et frirum, en parkeringsplads, hvor arbejde og stress ikke er tilladt, et helle for konflikter og sure miner. På altanen hygger man sig, læser, griller, slikker sol eller spiller spil med familie og venner. Hvilken type altan, der opfylder dine behov, og præcis hvordan den skal se ud, er mere eller mindre op til dig, hvis du har skaffet en byggetilladelse fra kommunen. Derefter er det kun din fantasi, der sætter grænser.

Der er mange fordele ved en balkon (foto minaltan.d)

Det er de seneste år blevet meget populært med terrasser af aluminium – måske fordi de er så lette at vedligeholde, og desuden passer til de fleste byggerier rent designmæssigt. Om din altan skal være rund, firkantet, trekantet, stor eller lille er op til dig og eventuelt den arkitekt, som er sat på fra altanfirmaet til at guide dig under byggeriet.

Overordnet er der en række love og regler, du skal have styr på. Hvis du bor i lejlighed, kan du læse mere i guiden neden for om, hvordan du rent praktisk kommer i gang med dit projekt. Bor du i et almindeligt parcelhus, er processen lidt nemmere, og du kan meget let google dig frem til, hvordan et eventuelt altanprojekt skal implementeres.

For at få så meget ud af din altan som muligt er der en række ting, du skal overveje. Vil du have morgen eller aftensol? Er det vigtigt for dig, det vinder, eller vil du have en altan, der ligger i le? Synes du, det er hyggeligt at kunne holde øje med forbipasserende folk på gaden, eller vil du have en helt privat altan, hvor ingen kan kigge med? Vil du have udsigt til gården eller gaden? Hvor stor har du brug for din altan er? Skal der stå en barnevågn, havemøbler, urtekrukker eller måske bare en god liggestol? Hvilken type altandør skal der i? Dobbelt eller enkelt? Hvilken slags gulv skal der være på altanen? Hvordan skal den se ud? Hvis du bor i et hus/ lejlighed med en smuk udsigt, er det måske en god idé med glasfacader, så du får det optimale ud af altanen.

Alt det og meget mere skal du gøre op med dig selv, ingen du begynder at søge tilladelse hos kommunen.

Altan i lejligheder

Selv om du bor i en lejlighed uden altan, så er det ikke ensbetydende med, at alt håb er ude for dine altandrømme. Det kan nemlig godt lade sig gøre at få monteret en altan på din blok. Men det kræver en del research, så læs med nedenfor:

Inden du kommer for godt i gang med altandrømmeriet, må du undersøge, om den bygning du bor i overhovedet kan holde vægten af en altan, for gulvet på etagen skal højst sandsynligt brækkes op, så altanen kan monteres på noget. Teknikere fra din kommune kommer ud og vurderer, om det kan lade sig gøre. Desuden skal både din kommune, ejer- eller andelsforening tillade, at du monterer en altan. Du skal altså kontakte kommunen og bestyrelsen i din forening for at indhente byggetilladelse og godkendelse. Hos din kommunes tekniske forvaltning kan du undersøge, om der er servitutter eller regler for ejendommen, som forbyder altaner på din bolig, og som kan have indflydelse på, hvordan din nye altan kan se ud.

Få styr på gældende lovgivning

Hvad hvis du havde en dør til frisk luft? (foto minaltan.dk)

Det er meget forskelligt rundt omkring i landets kommuner, hvilke regler der er. I nogle kommuner er de langt mere strikse end i andre. Nogle har regler, der stiller krav til, at altanen er symmetrisk ophængt både på gårdsiden og ud til vejen. Andre mener det skal være op til boligforeningen selv at afgøre. Det er dog meget sjældent, at en kommune tillader en enkelt altan på en facade, fordi det selvfølgelig ikke ser så pænt ud. Så er du den eneste i din andels- eller ejerforening, der synes, det er en god idé med en altan, så ser det relativt sort ud. Der er ingen love, der siger for mange procenter af en ejendom, der skal ønske en altan, for at det kan lade sig gøre at få tilladelse fra kommunen.

Tag kontakt til kommunen

Hvis den ejendom, du bor i, er fredet, er det ikke sikker, det er tilladt at sætte en altan op, selv om bygningen kan holde, og selv om alle beboerne er enige om, at altaner er en god idé. Nogle gange er det dog kun nogle dele af en bygning, der er fredet. Måske er facaden ud mod gaden fredet, men facaden mod gården er ikke. Det tjekker du op på hos kommunen.

Det kan virkelig være op ad bakke at skulle overtale din andels- eller ejerforenings bestyrelse til, at du skal have lov til at montere en altan. Ikke alle synes, det er en god idé at smide en altan op på en måske smuk, gammel facade. Andre beboere har måske ikke råd til en altan, og måske vil den altan, du overveje at bygge, tage noget sollys fra dine medbeboere.

At overtale sine naboer

Modsat kan der også være store konflikter forbundet med opsætningen af altaner, selv om alle i foreningen er opsat på, at altaner er en fremragende idé. For I er mange forskellige mennesker, der skal blive enige om størrelsen og udseendet af dem. Hvis du længe har gået og overvejet at udleve din altandrøm, så er det en god idé at indkalde til en generalforsamling i din boligforening og høre, hvad de andre beboere synes om din idé. Du kan også forsøge med et brev med dine overvejelser og argumenter og måske senere hen en underskriftsindsamling. Hvis du synes, det er svært at argumentere foran en hel forsamling på en eventuel generalforsamling, så kan du invitere en ’altanmand’ ud fra et altanfirma og forklare fordele, ulemper, hvordan I søger om tilladelse og så videre.

Tag en arkitekt med på råd

Hvis nogen eller alle i foreningen når til enighed om, at der skal altaner op, og kommunen har været ude

Altaner gør en enorm forskel (foto minaltan.dk)

og tjekke, at bygningen kan bære altanernes vægt, så er det en god idé at holde en generalforsamling mere for i fællesskab at afgøre finansieringsform og forsikringsspørgsmål og så videre. Det er oplagt at udpege en ordfører eller en administrator på mødet. Desuden skal I beslutte, om det skal være en ingeniør, en arkitekt eller et altanfirma, som skal stå for myndighedsprojektet, og dermed hvem der skal søge om byggetilladelsen hos kommunen. Vælger i for eksempel en arkitekt vil vedkommende kunne rådgive jer igennem hele byggeforløbet. Desuden kan vedkommende gennemskue, hvilken type altan der passer bedst til bygningen, så bygningen opretholder sin bygningsværdig.

Arkitekten, der kan hjælpe med byggetilladelse, kan også hjælpe med at lave tegninger og nøjagtige beskrivelser af jeres altanprojekt. Han/ hun har forstand på, alt hvad der er relevant at inddrage i en byggetilladelse, inden I sender det til kommunen.

Når/ hvis kommunen tillader projektet kan byggeriet for alvor skydes i gang. Det er en god idé at lave et detaljeret tidsplan over altanprojektet, så alle beboere kan følge med i, hvordan arbejdet skrider frem, og hvor lang tid det tager i de enkelte lejligheder.

 

Læs meget mere om altaner her:

Altaner – Lad sommeren komme til dig

Altaner stål gør humøret og glæden høj under åben himmel

Altaner skaber et afbalanceret hjemmemiljø

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *